Een hogere hypotheekrente. Wat betekent dit voor het krijgen van een hypotheek?

Een half jaar geleden zorgde de lage rente nog voor flinke prijsstijgingen op de woningmarkt, daar zien we nu verandering in komen. Door de gestegen rente is deze situatie enigszins veranderd.

De hypotheekrente gaat inmiddels richting de 5%. Hierdoor zijn de bruto maandlasten nu hoger. Daarnaast merken we dat er door de stijgende rente onrust ontstaat, waardoor verhuizingen worden uitgesteld.

Maar wat is eigenlijk het gevolg van de gestegen rente? Zijn er ook nog andere mogelijkheden? We leggen het je graag uit!

Wat gebeurt er met jouw maandlasten?

We vertelden het al, door de hogere rente stijgen de bruto maandlasten ook automatisch. Maar wat veel mensen niet weten is dat de fiscale aftrekpost van de betaalde hypotheekrente ook stijgt. Dit werkt positief door in de netto woonlasten, want bij de jaarlijkse belastingaangifte krijg je het verschil tussen je netto- en bruto maandlasten terug.

Kijk daarom bij een hoge rente ook altijd naar de netto woonlasten.

Heb je nu een lage rente en staat deze nog voor langere tijd vast? Neem deze mee naar je nieuwe huis met de verhuisregeling!

Heb je nu een lage rente die voor langere tijd vaststaat? Dan kun je deze mogelijk gebruiken voor je nieuwe hypotheek! Zo kun je, voor het lening- bedrag wat je nu nog hebt, profiteren van de lage rente! Dan kan het heel goed zijn dat je woonlasten alsnog meevallen.

Rust op de woningmarkt, grijp je kans!

De woningmarkt heeft de laatste jaren iedereen verbaasd. Veel bezichtigingen en flink overbieden was erg normaal. We merken dat de hogere rente hier langzaam verandering inbrengt. We zien bijvoorbeeld minder bezichtigingen en er worden weer biedingen onder de vraagprijs gedaan. En met succes!

De woningmarkt lijkt te stabiliseren en de prijzen dalen licht. Misschien is dit voor jou wel het juiste moment om een woning te kopen. Weet daarom goed welke mogelijkheden jij hebt! 

Wij helpen jou graag met het beoordelen van al jouw financiële mogelijkheden. Je weet dan precies wat er voor jou (financieel) mogelijk is en zo kun je snel schakelen wanneer je jouw droomwoning hebt gevonden! 

De NHG-grens gaat per 01 januari 2023 flink omhoog.

De grens om in aanmerking te komen voor een hypotheek onder Nationale Hypotheek Garantie gaat naar een bedrag van € 405.000 (was € 355.000). De rente voor een NHG hypotheek is lager dan de rente voor hypotheek zonder NHG. Dit kan flink schelen in de maandlasten.

Wil jij graag weten welke mogelijkheden jij hebt? Neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. We kijken graag met je mee wat in jouw geval mogelijk is!

Chat openen
Heb je een vraag?