NHG

Nationale Hypotheek Garantie, wat is het en wat zijn de voordelen?

Ben je van plan om een huis te kopen? Dan ben je vast wel eens de term Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tegengekomen. Maar wat betekent dit en wat zijn de voor- en nadelen?

Kort gezegd is NHG is een financieel vangnet. De stichting achter de regeling beschermt het geld dat jij leent om je huis mee te kopen. Zo loopt de bank minder risico.

Kun je de hypotheek niet meer betalen?

Raak je werkloos of kun je door een andere reden je woonlasten niet meer betalen? Dan kun je met de bank afspreken om de hypotheekbetalingen tijdelijk te verlagen. Dit gebeurt onder voorwaarden en je moet het verschil later wel terugbetalen.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat je door omstandigheden je huis moet verkopen. Als jouw  woning minder oplevert dan de hypotheekschuld, betaalt de NHG onder voorwaarden het verschil.

Wanneer kom je in aanmerking voor NHG?

Je komt in aanmerking voor een hypotheek met NHG als:

  • Je hypotheek niet hoger is dan € 405.000;
  • De marktwaarde of koopsom van je huis niet hoger is dan € 405.000;
  • De woning jouw hoofdverblijf is.

Wil je de woning duurzamer maken? Dan mag je 6% meer lenen (max. € 429.300). Dit extra leenbedrag moet je dan wel volledig gebruiken voor energiebesparende voorzieningen.

Met NHG krijg je korting op je hypotheekrente

In veel gevallen garandeert NHG dat je de woonlasten of uitstaande schuld kunt betalen. Hierdoor loopt de bank minder risico en daarom krijg je een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot wel 0,5%. De hoogte van deze korting is onder meer afhankelijk bij welke bank je de hypotheek afsluit. Wij zoeken voor jou uit bij welke bank je de hypotheek het beste kunt afsluiten.

Om NHG-garantie te krijgen moet je eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag aan borgtochtprovisie betalen. Als je bijvoorbeeld € 300.000 leent betaal je dus eenmalig € 1.800. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar en kun je opvoeren in je aangifte inkomstenbelasting. Nadat de hypotheek via ons is geregeld verzorgen wij het jaar daarop gratis jouw aangifte inkomstenbelasting. Alle fiscaal aftrekbare kosten worden dan in de aangifte opgevoerd en dit levert weer een aardig voordeel op.

Wij geven passend advies!

De NHG is een goede, maar best wel ingewikkelde regeling. Dit komt door een aantal regels en voorwaarden. Het is belangrijk dat je je daarom goed laat adviseren.

Wil jij graag financieel advies? Wij helpen je graag verder!

Chat openen
Heb je een vraag?