Hoe koop je als starter een huis?

Veel starters zijn al een tijd op zoek naar een woning. Het is een uitdaging om als starter een woning te kopen. Daarom schreven wij een artikel waarin we je tips geven om een huis te kopen als starter! 

  1. Zorg voor een goede voorbereiding!

Een huis kopen is één van de belangrijkste beslissingen in je leven en je moet in deze markt snel handelen. Een goede voorbereiding is daarbij belangrijk. Weet je hoe het proces werkt? Vraag jezelf af wat je wensen zijn en onderzoek hoeveel je kunt lenen.

  1. Houd rekening met de gunfactor.

Bij de verkoop van een woning gaat een verkoper niet altijd voor de hoogste bieding, er kan ook sprake zijn van een gunfactor. Sommige verkopers hechten waarde aan de moeite die je erin steekt. Schrijf bijvoorbeeld een motivatiebrief, zo laat je zien dat je belangstelling toont.

  1. Wanneer schakel ik een aankoopmakelaar in?

Beschik je over onvoldoende kennis en deskundigheid en wil je graag geholpen worden in je zoektocht? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar geeft jou deskundig advies en zorgt ervoor dat jij een realistisch bod doet.

  1. Wanneer moet ik overbieden?

Tegenwoordig is het overbieden van de vraagprijs normaal. In het afgelopen jaar is zelfs bij 75% van de gevallen meer geboden dan de vraagprijs. Vooral bij lage vraagprijzen werden woningen flink overboden. Hoeveel je precies moet overbieden, kunnen we helaas niet zeggen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Maar wil je hierover advies? We helpen je graag!

  1. Moet ik wachten tot de prijzen gaan dalen?

Wij verwachten niet dat de huizenprijzen voorlopig gaan dalen, ondanks dat veel starters hier stiekem toch op hopen. Kunnen wij dit met zekerheid zeggen? Nee.. maar er is nog altijd een groot woningtekort en zolang dat blijft verwachten wij geen daling. Wel is de rente gestegen, dat betekent dat je over het algemeen minder kunt lenen dan een aantal maanden geleden. Hou hier rekening mee als je een bieding gaat doen! Wil je weten hoeveel je kunt lenen? Onze collega’s van Mijn Financieel Advies helpen je graag!

Meer weten om als starter een huis te kopen? Lees meer op onze website!

Chat openen
Heb je een vraag?