Starters op de woningmarkt!

Zo maak jij jezelf als starter aantrekkelijk, op een oververhitte woningmarkt!

De woningmarkt kan voor starters een uitdaging zijn, vooral op dit moment met weinig tot geen aanbod, veel concurrentie en de steeds maar oplopende prijzen. In deze blog gaan we dieper in op de huidige woningmarkt en geven we waardevolle tips, om jezelf als starter aantrekkelijk te maken voor de verkopers.

De woningmarkt op dit moment

De afgelopen jaren hebben we een sterke stijging gezien in de verkoopprijzen van huizen, ook in ons verkoopgebied. Maar hoe is deze stijging ontstaan? Deze stijging komt door een combinatie van factoren, zoals de lage rentetarieven, maar de grootste veroorzaker is hettekort aan beschikbare woningen en de nieuwbouw van woningen. Hierdoor is enerzijds de vraag naar woningen heel groot, en het aanbod heel klein. Er is een krapte op de woningmarkt en mensen kunnen ‘makkelijker’ overbieden, geld lenen is goedkoper. Dus worden woningen vaak verkocht voor bedragen die ver boven de vraagprijs liggen. Juist voor starters is het daardoor erg moeilijk om een voet tussen de deur te krijgen.

Met deze tips kun jij jezelf als starter aantrekkelijk maken voor de woningmarkt

Maar laat je niet ontmoedigen! Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om jezelf als starter aantrekkelijk te maken op deze oververhitte woningmarkt:

1. Financiële voorbereiding 
Zorg ervoor dat je
, voordat je op zoek gaat naar een huis,financieel goed voorbereid bent. Jij weet precies wat je kunt lenen, wellicht kun je wel een hogere bieding doen dan je dacht. Hier kunnen onze collega’s van Mijn Financieel Advies je goed bij helpen.
 
2. Zorg voor spaargeld
Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat je hoger kunt bieden, of een verbouwing kan doen, dankzij spaargeld. Heb je al kortlopende leningen? Zorg ervoor dat je deze afbetaald. Kortom, verbeter je ‘kredietwaardigheid’.
 
3. Flexibiliteit met voorwaarden
 Als starter heb je geen voorbehoud van verkoop van je eigen woning, dat scheelt al. Meestal zorg je wel voor een financieringsvoorbehoud. Overleg met je financieel adviseur of je hierin wellicht een aantrekkelijker aanbod kan doen, zoals een korter voorbehoud (minder dan de standaard 6 weken) of een voorbehoud voor een lager bedrag, omdat je spaargeld achter de hand hebt. Je kun zelfs kiezen voorgeen voorbehoud van financiering. Let op! Dit moet je echt in overleg doen met je financieel adviseur.
 
4. Professionele begeleiding 
Schakel de hulp in van een ervaren makelaar, die bekend is met de lokale markt. Een goede makelaar kan je helpen bij het vinden van verborgen juweeltjes en kan je adviseren over de beste biedingsstrategieën.
Ben je klant bij Mijn Financieel Advies? Dan geven wij gratis advies!
 
5. Schrijf je in bij zoekersbestanden
Zorg ervoor dat je bij alle makelaars bent ingeschreven in het zoekersbestand. Dit kan je helpen om als eerste op de hoogte te worden gebracht van nieuwe woningen en kan je een voorsprong geven op andere kopers.


Hoewel de huidige woningmarkt zeker uitdagend kan zijn voor starters, is het belangrijk om vastberaden te blijven en je opties te verkennen. Met de juiste voorbereiding en tips kun je jezelf als starter nog steeds aantrekkelijk maken en de woning van je dromen vinden.

Blijf gefocust, blijf flexibel en laat je niet ontmoedigen door de concurrentie. Jouw droomwoning wacht op je!

Chat openen
Heb je een vraag?