Veelgestelde vragen

Huis kopen

Hoe komt de koop van een woning tot stand?

Als zowel de verkoper als de koper de koopovereenkomst hebben ondertekend. De koper heeft hierna nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. Na deze 3 dagen is de koop definitief rond. Een mondeling akkoord is dus officieel nog niet rechtsgeldig bij de aankoop van woningen.

Wat houdt de 3 dagen bedenktijd voor de koper in?

Tijdens de 3 dagen bedenktijd kun je als koper nog afzien van de koop. Daar hoef je geen reden voor te geven en er zijn geen kosten aan het ontbinden verbonden. Deze bedenktijd is wettelijk verplicht en kan dus niet van worden afgeweken.

Wat zijn verborgen gebreken?

Een verborgen gebrek bij een woning is een defect, schade of probleem dat niet zichtbaar of bekend was op het moment van de aankoop, maar dat later, nadat de koopovereenkomst is gesloten, aan het licht komt. Deze gebreken kunnen variëren van structurele problemen zoals scheuren in de fundering, tot verborgen gebreken in de elektrische bedrading, het sanitair, het dak, de verwarming, of andere systemen in het huis.

Wat moet ik doen bij verborgen gebreken na het sluiten van de koopovereenkomst?

Als je verborgen gebreken ontdekt, moet je dit zo snel mogelijk laten weten aan de verkoper of de verkopend makelaar. Samen zal er worden gekeken of er sprake is van een verborgen gebrek en hoe deze opgelost kan worden.  Indien koper en verkoper niet tot een overeenkomst komen kan je als koper de verkopende partij juridisch in gebreke stellen.

Welke gegevens mag de makelaar aan een koper vragen voor een bezichtiging?

Bij een bezichtiging mag een makelaar minimaal je naam, adres en telefoonnummer vragen.

Huis verkopen

Wat is de rol van de makelaar?

Als makelaar bemiddelen wij bij de verkoop van een huis, maar ook bij de verhuur van huizen en panden. Zo geven wij advies over de vraagprijs en verwachte opbrengstwaarde van een woning, verzorgen we de presentatie en zorgen we voor een groot bereik. Aansluitend verzorgen wij bezichtigingen, onderhandelingen, de opmaak van de koopovereenkomst en verdere afwikkeling hiervan. We zorgen dat elke verkoop van begin tot eind goed verloopt.

Als er foto's zijn gemaakt voor de verkoop van mijn woning, zijn die foto's dan mijn eigendom?

Als de foto’s worden gemaakt, zijn ze eigendom van de makelaar. Als de verkoper voor de foto’s betaald, zijn ze eigendom van de verkoper.

Mag de makelaar biedingsadvies geven bij een woning die zijn kantoor zelf verkoopt?

Nee, je hebt hier te maken met een belangenconflict. Als makelaar treed je op voor de belangen van je klant. Een makelaar kan dus niet zowel een kandidaat koper als de verkoper adviseren bij een object.

Wat is de NVM No-Risk clausule?

Dit geeft de koper de mogelijkheid om binnen een afgesproken termijn zijn eigen woning te verkopen. Als dat niet binnen de afgesproken termijn lukt, kan de koper alsnog afzien van de aankoop van de nieuwe woning. Met de No-Risk clausule blijft de woning op beschikbaar staan en mogen er nog bezichtigingen plaatsvinden. Wanneer een nieuwe koper zich meldt en er een overeenstemming wordt bereikt, wordt er een tweede koopovereenkomst getekend. De eerste koper heeft dan nog drie dagen om de voorwaarden van de no-risk clausule te laten vervallen en de koop definitief te maken. Doet de eerste koper dat niet? Dan wordt de overeenkomst met de tweede koper bindend.

Intrekken van de verkoopopdracht en wat kost dat?

Bij een getekende verkoopopdracht worden de genoemde kosten van de makelaar, zoals deze in de opdracht tot dienstverlening staan, in rekening gebracht.

Mededelingsplicht vs. Onderzoeksplicht

Bij de aan- en verkoop van een woning kan er sprake zijn van gebreken. Een verkoper moet mededelen welke gebreken er zijn, de mededelingsplicht. De koper moet onderzoek doen naar gebreken van de woning, de onderzoeksplicht.

Waar vind ik de algemene voorwaarden van de NVM?

Deze vind je hier

Hoe kom ik aan een energielabel?

Deze kun je hier bij ons aanvragen. Weet je niet zeker of deze er al is van jouw woning? Door in te loggen op Mijn Overheid kan je kijken bij ‘Woning’ of het energielabel al aanwezig is.

Bieden op een huis

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Als de verkoper een tegenvoorstel heeft gedaan ben je in onderhandeling. In onderhandeling betekent echter niet dat de verkoper verplicht is om de woning enkel aan jou te verkopen. Pas wanneer er een getekende koopovereenkomst is tussen partijen is er sprake van een overeenkomst.  

Hoe werkt het proces met een verkoop bij inschrijving?

Je mag eenmalig een bod uitbrengen op het huis voor een bepaalde datum en tijdstip. Hierna sluit de biedingsprocedure en beslissen de verkopers met welke bieder ze verder wensen te gaan.  

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigen als ik in onderhandeling ben?

Zo lang er nog geen definitieve overeenkomst is, mag de makelaar tijdens een onderhandeling nog doorgaan met bezichtigingen. Hij is wel verplicht om bij andere kijkers aan te geven dat hij inmiddels in onderhandeling is.

Moet de verkoper de woning aan mij verkopen wanneer ik de vraagprijs bied?

Nee. Wanneer je de vraagprijs biedt, wil dit niet zeggen dat de verkoper de woning dan ook aan jou moet verkopen. De verkoper is altijd vrij om zelf te bepalen welke koper en welke bieding hij/zij wenst te accepteren.

Kan de verkoper tijdens de onderhandeling de vraagprijs van de woning veranderen?

Ja, de verkoper kan de vraagprijs verhogen of verlagen. Jij als koper kan ook besluiten om je bod te verlagen of verhogen tijdens de onderhandeling. Pas wanneer er een getekende koopovereenkomst is, is er een overeenstemming.

Mag een makelaar een (onrealistisch) hoge prijs vragen voor een woning?

De verkoper bepaalt in overleg met de makelaar waarvoor hij zijn woning verkoopt. De verkoper beslist uiteindelijk welke vraagprijs er wordt gehanteerd. De makelaar kan dus best met een hoge vraagprijs de markt op gaan. De vraag is echter of de makelaar hier verstandig aan doet.

Moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging?

Nee, dit hoeft niet. De verkoper bepaalt samen met de makelaar met wie hij in onderhandeling gaat.

Wat is een biedlogboek?

Hierin staan alle biedingen die gedaan zijn op de woning, het tijdstip van de bieding en hoogte van het bod. Je blijft als bieder anoniem en het logboek wordt pas vrijgegeven als de woning definitief is verkocht. Zo kan je als mede bieder zien waar een woning uiteindelijk voor verkocht is.

Per wanneer is een biedlogboek verplicht?

Per 1 januari 2023 is het verplicht voor een NVM-makelaar om een biedlogboek te gebruiken.

Courtage

Valt de makelaarscourtage onder de 'kosten koper'?

Nee, dit is geen onderdeel van de kosten koper. De makelaarskosten zijn doorgaans voor de verkopende partij aangezien deze een makelaar inschakelt.

Huis verduurzamen

Is een duurzame woning meer waard?

Duurzaamheid is steeds populairder, waardoor een duurzame woning vaak een hogere opbrengstwaarde heeft. 

Wat is een duurzaamheidsrapport?

Het rapport geeft een indicatie van de investering om de woning te verduurzamen. Dit doen we in samenwerking met Bestisol Isolatie. Bestisol maakt van de woning een indicatie van de te verwachten investering om te verduurzamen en geeft een beeld van de subsidiemogelijkheden.

Wanneer maken wij een duurzaamheidsrapport?

Wij stellen een rapport op wanneer de woning voldoende mogelijkheden heeft om te verduurzamen. Met dit rapport willen we de kosten voor de verduurzaming van de woning transparant maken voor de koper.

Waarom maken wij een duurzaamheidsrapport?

Veel mensen denken dat isoleren en verduurzamen veel geld kost, dit valt met de huidige subsidies en nieuwe technieken erg mee. Met het duurzaamheidsrapport maken we jouw woning aantrekkelijker voor kandidaat kopers!

Wat zijn de voordelen van een duurzaamheidsrapport?

Met het rapport willen we mensen een totaalbeeld geven van wat er mogelijk is. Zo stel je mensen op de hoogte en ben je transparant over de verwachte kosten voor de verbouwing.

Contact

Chat openen
Heb je een vraag?