Verkoop bij inschrijving

In de huidige overspannen markt zie je vaak dat een woning wordt verkocht bij inschrijving. Wat is een verkoop bij inschrijving en waarom wordt er voor deze tactiek gekozen? Dat lees je hier

Meer vraag dan aanbod

De woningmarkt is overspannen, er is veel meer vraag naar woningen dan dat er woningen te koop zijn. Dit zorgt onder andere voor de hoge verkoopprijzen, maar ook dat woningen vaak bij inschrijving worden verkocht.
Een verkoop bij inschrijving betekent dat een bepaald aantal geïnteresseerden de mogelijkheid krijgt om de woning te bezichtigen en hier vervolgens eenmalig een uiterste bieding op uit kan brengen. Deze bieding dient dan voor een bepaalde datum en tijdstip binnen te zijn gekomen bij de makelaar. De makelaar bespreekt de biedingen met de verkoper en de verkoper maakt een keuze aan wie hij of zij de woning verkoopt. Het is dus niet altijd zo dat er alleen naar de prijs gekeken wordt, ook de voorwaarden, aanvaardingsdatum of eventuele gunning zijn belangrijk voor de verkoper.

Wat is een verkoop bij inschrijving? 

Als het blijkt dat er veel belangstelling is voor een woning, kan de verkoper ervoor kiezen om zijn woning op basis van inschrijving te verkopen. Dit houdt in dat iedereen die de woning komt bezichtigen een bod voor een bepaalde dag en tijd kan uitbrengen. De verkoper kiest vervolgens welk bod in combinatie met de gestelde voorwaarden voor hem of haar het meest gunstig is.

Waarom wordt er gekozen voor een verkoop bij inschrijving? 

Bij een ‘traditionele’ verkoop kan ‘de eerste de beste’ een bod uitbrengen waarmee een verkoper in kan stemmen. In de huidige markt zie je doorgaans dat er heel veel belangstelling is voor woningen. Met een verkoop bij inschrijving geef je dan alle partijen gelijke kansen en doorgaans behaal je op deze manier het maximale resultaat voor de verkopers.

Waar moet je rekening mee houden

Ga je een woning bezichtigen die bij inschrijving wordt verkocht, bereid je dan goed voor. Bekijk de woning goed en weet wat je financieel kan. De hoogte van de bieding is net zo interessant als de voorwaarden die je stelt. Heb je een woning te verkopen of weet je niet zeker of je het bedrag kunt financieren? Zoek dit op voorhand goed uit en denk goed na over de voorwaarden die je stelt.

Goed om te weten

Wat goed is om te weten is dat bij een verkoop van inschrijving eenmaal een uiterst bod wordt gedaan. Het is dus geen manier om kopers tegen elkaar uit te spelen. Kopers doen eenmalig een uiterste bieding op de woning, er worden geen tegen- of uiterste biedingen gedaan. Kies daarom bijv. voor een ‘apart’ bedrag, vaak zorgt dat ervoor dat jouw bieding nét iets beter opvalt. Soms kan je ook een brief bijvoegen gericht aan de verkopers om zo op het gevoel van de verkoper in te spelen. Allemaal dingen die wij geregeld tegenkomen bij de verkoop van woningen anno de woningmarkt van 2021.

Weten hoe wij jouw woning verkopen?

Wij verkopen iedere dag woningen. We kennen elke situatie, dus we weten hoe we moeten handelen. We horen graag jouw behoefte en doel, zodat we de beste verkoopaanpak kunnen gebruiken. We gaan in iedere situatie voor het allerbeste resultaat.

Chat openen
Heb je een vraag?