In 6 stappen doorstromen

Je wilt groter, kleiner, landelijker, stedelijker (kortom anders) gaan wonen. Je hebt op dit moment een woning welke je gaat verkopen en je wilt een nieuwe woning. Dit noemen wij een ‘doorstromer’.

Hey Doorstromer!

Je wilt groter, kleiner, landelijker, stedelijker (kortom anders) gaan wonen. Je hebt op dit moment een woning welke je gaat verkopen en je wilt een nieuwe woning. Dit noemen wij een ‘doorstromer’. In deze blog geven wij 6 compacte stappen voor het doorstromen naar jouw nieuwe droomhuis. 

Jouw huis

Het verstandigst is om te beginnen met je huidige woning. Want wat is deze nu waard? Levert de woning meer op dan je ervoor betaald hebt (is er een overwaarde)? En is het je woning goed te verkopen? Het is handig om te weten voor welk bedrag je woning verkocht kan worden, om te weten in welke prijsklasse je kunt zoeken. Maar het is ook zeker goed om te weten of jouw woning goed te verkopen is. Want stel je voor dat je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je huidige woning niet verkocht wordt. 

1

Het leenbedrag

Als er een overwaarde in je woning zit, je in de afgelopen jaren meer bent gaan verdienen en meer vermogen hebt verkregen is de kans groot dat je meer kunt lenen en een grotere, mooiere woning kunt kopen. Maar in welke prijsklasse kun je een woning gaan zoeken? Het is verstandig om dit eerst uit te zoeken, zodat je snel kunt schakelen bij het kopen van jouw nieuwe woning.

Woningen zijn op dit moment snel verkocht en er zijn steeds meer kandidaten met minder voorwaarden / voorbehouden. Om kans te maken op een woning is het verstandig om goed na te denken over welke voorbehouden er in jouw situatie van toepassing zijn. Soms is het verstandig om jouw woning eerst in de verkoop te zetten. Omdat bijvoorbeeld de financiering van de nieuwe woning afhankelijk is van de verkoop van je huidige woning. Dan komt stap 5 eerst!

2

Woning zoeken

Dan is het eindelijk zover, je kunt op zoek naar een woning! Je hebt natuurlijk al een keer eerder een woning gekocht, maar dit is waarschijnlijk een tijd geleden. Bereid je daarom goed voor. We hebben al eens een blog geschreven over jouw woning wensenlijst. Het is namelijk belangrijk om te weten wat jij (en eventueel je partner) zoeken in een nieuwe woning. Als je een woning hebt gezien en je deze gaat bezichtigen, denk dan nog even aan de tien vragen die je kunt stellen tijdens een bezichtiging!

3

Woning kopen

Je hebt jouw nieuwe woning gevonden en je bent het eens over de koopprijs en de verdere voorbehouden. Houd met de voorbehouden en aanvaardingstermijn goed rekening met je eigen situatie. Moet je nog een woning verkopen? Probeer dan de aanvaardingstermijn iets vooruit te schuiven. Krijg je de financiering rond als de eigen woning nog niet definitief verkocht is? Informeer bij je hypotheekadviseur! 

4

Woning verkopen

Yes, je hebt een nieuwe woning! Nu moet jouw woning zo snel en zo goed mogelijk verkocht worden. Het is verstandig om je woning alvast ‘klaar te zetten voor verkoop’. Als je een nieuwe woning gevonden hebt, kan je huidige woning direct in de verkoop gezet worden. Dit scheelt enorm veel tijd. Ook is het vaak verstandig om de woning goed in de markt te zetten, zodat die snel verkocht worden. 
Is er een geschikte kandidaat voor je woning? Dan is het verstandig om rekening te houden met de overdrachtdatum van je nieuwe woning. 

5

Overdragen

Het mooiste is dat je de nieuwe woning op naam krijgt, terwijl je in je huidig woning woont. Dan hoef je namelijk maar een keer te verhuizen. Moet er nog wat gebeuren aan je nieuwe woning? Hou hier dan ook rekening mee met de overdrachtdatums. Je hebt waarschijnlijk een overbruggingshypotheek nodig om deze periode te ‘overbruggen’. De hypotheekadviseur houdt hier rekening mee! 

Gefeliciteerd! Je bent doorgestroomd naar je nieuwe woning! 
Meer weten over het financieren en de eventuele overbruggingshypotheek, onze collega’s van Mijn Financieel Advies, helpen je graag. 

6

Print de stappen uit!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de verschillende stappen en waar jij je bevindt in het proces? Download dan alle stappen via de onderstaande knop. 

Chat openen
Heb je een vraag?