De stappen bij het kopen van een woning

Bij het kopen van een woning komt veel kijken. Er is zoveel waar je rekening mee moet houden, dat je soms niet meer weet wat je op welk moment moet doen. Wij hebben de 8 stappen voor het kopen van een woning voor je op een rij gezet.

De 8 stappen

Per stap geven wij opmerkingen en tips waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om voorbereid met je zoektocht te beginnen. De woningmarkt is op dit moment erg verhit, woningen zijn snel verkocht. Snel schakelen is daarom van belang. 

Heb je een vraag omtrent een woning, de vraagprijs of de meest geschikte onderhandelingsstragie? Onze makelaars geven graag, vrijblijvend, antwoord op je vragen!

Bekijk snel de 8 stappen die je doorloopt bij het kopen van een woning: 

Koopprijs

Het is handig om eerst te weten wat je kunt lenen en welke maandelijkse lasten daarbij horen. Vraag onze partners van Mijn Financieel Advies naar je mogelijkheden. 

1

Woning zoeken

Je zoektocht kan beginnen! Maak een wensenlijst. Schrijf je in bij zoekersbestanden en kijk op Funda.nl.

2

Bezichtigen

Heb je een woning gevonden die je aanspreekt? Reageer snel en stel de juiste vragen. Je kunt ook een aankoopmakelaar meenemen.

3

Onderzoek

Als koper heb je een onderzoekplicht. Zichtbare gebreken, kunnen later niet als verborgen gebreken worden aangemerkt. 

4

Onderhandeling

Per situatie is een andere onderhandelingsstrategie verstandig. Het is belangrijk om objectief en zakelijk te blijven!

5

Ondertekenen

Als de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en andere afspraken duidelijk zijn. Kan de koopovereenkomst opgesteld en getekend worden.

6

Financieren

De hypotheek moet geregeld worden. Dit duurt meestal 4 tot 8 weken. Daarnaast moet je de overige kosten zelf betalen, dus eigen geld is ook nodig! 

7

Overdracht

Pas als de hypotheek is geregeld en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken is de koop definitief en kan na de eindinspectie de woning bij de notaris worden overgedragen.

8

Print de stappen uit!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de verschillende stappen en waar jij je bevindt in het proces? Download dan alle stappen via de onderstaande knop. 

Chat openen
Heb je een vraag?